torsdag 26. juli 2012

Salt - Sandshamn


Ferien vår har vært på gang i nesten ei uke, men det har vært lite å skrive om så langt. Le Soleil startet med to lange økter fra Lysekloster til Salt. Først Lysekloster - Værlandet, med ei ekstra overnatting på Værlandet pga meldinger om storm. Så var det Værlandet - Salt. Etter at Le Soleil kom til Salt har meldingene om kuling stått i kø. Men, endelig i dag var det mindre vind og vi kunne sette avgårde. Turen rundt Stadt var begivenhetsløs. Det var ikke noe vind så vi kunne ikke seile. Gammel sjø gjorde at dønningene var rundt 1,5 - 2 m høye. Ikke noe problem hverken for båt eller mannskap.





Det er noe spesielt med det å "runde Stadt", når vi forteller at vi har båt og seiler, så går det aldri lenge før spørsmålet om vi har "rundet Stadt" dukker opp. At vi hentet båten i Frankrike (og en annen i Danmark) veide bare nesten opp for at vi ikke hadde rundet Stadt. Og, når vi la til kai her ved Rosenlund Marina i Sandshamn så var første spørsmål - "skal jeg ta tauene", neste var "har dere rundet Stadt"..... Når vi så (endelig) kunne bekrefte at ja, vi har rundet Stadt så lurte han som spurte på om "var han ruskjen"? Nei, han var ikke "ruskjen" i dag, men det var litt gammel sjø.....
I Sandshamn er det utrolig fint, selv om det ligger helt ute i havet, så er det grønt og fint. Store marker som det drives jordbruk på og ellers velholdt og fint. Men, det er en spesiell ting her.... De har noe eget med trapper. Her er trapper uten hus, og hus med trapper - men det er ingen dør til trappene..... Utrolig fascinerende å se :-) Noe annet er at vi tror vi har funnet det ultimate beviset på at "sunnmøringer er gjærrige", i stedet for å bruke "stolper" til å feste isolatorne i, har de i gamle tider brukt ett tre..... En tre timers lang tur rundt om på øya gav oss mange fine opplevelser i form av fine gamle hus (og trapper) og flott natur.







På øya her finner en også Dollesteingrotta, en ca 180m lang grotte grav ut av bølgene. Kanskje tar vi turen dit neste gang vi er her?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar