lørdag 2. april 2011

Bytte av akterstag

I tidligere innlegg om prosjekt cockpittelt og bytte av akterstag lovde jeg å legge ut tegning med detaljene. Ting tar tid.... Derfor så har jeg ikke fått ferdig akkurat det innlegget før nå. Men, her finner dere det.

Innlegget er ganske identisk med det jeg har skrevet for Jeanneauklubben, så de som er medlemmer der har kanskje alt lest det.
Når vi skulle bytte akterstaget hadde vi båten liggende på Husnes, det var derfor ikke så enkelt for oss å få noen til å gjøre for oss. Vi snakket med flere som hadde kunnskap om rigg og alle sa at vi ville klare det uten problemer selv.


Vi valgte å gå for en løsning der vi brukte opp igjen noen deler av det gamle akterstaget men mesteparten ble kjøpt nytt. De nye delene bestilte vi fra Heiberg rigg i Drøbak. Siden vi var i Drøbak, så hentet vi delene selv, der møtte vi Simon Kock for første gang (det var før han begynte hos Heitman) og han gav oss nøyaktige og gode forklaringer på hvordan vi skulle gjøre jobben.

Det eneste vi nå så på som ett ”litt større” problem var hvordan vi skulle få gjort jobben i toppen på masta. Problemet er ikke å komme seg opp – men å klare å gjøre en jobb mens en ”henger der og dingler”…… Vi fant derfor ut av vi skulle legge båten ved ei kai, leie en stor lift og på den måten få gjort den nødvendige jobben i toppen på masta. Som tenkt så gjort, og det gikk utrolig bra!
Vi startet med å løsne det gamle akterstaget, først nede og så i masta. Deretter monterte vi alle delene til det nye akterstaget på bakken. Øvre del av det nye staget er vaier mens hanefoten er i dyneema. I alle endene av hvert tau er det øyespleis og de ble festet med sjakler nede på hekken. Vaieren ble festet som originalt i toppen på masta. Med lift gikk arbeidet som en drøm og det nye akterstaget var raskt å plass. Etterpå var det bare å stramme – til det var passe stramt.
Tegningen under viser hvordan det nye akterstaget vårt er. Målene er tilpasset en Sun Odyssey 36i Performance. Tegningen er litt liten og utydelig, om noen ønsker å få den i bedre format, er det bare å legge en kommentar med kontaktadresse og jeg mailer den til dere.

Og årsaken til at vi byttet akterstag - er at vi ønsket oss cockpittelt i størrelse XL. Vi fikk god bruk for det i fjor sommer.

2 kommentarer:

  1. Hei,
    Har lik båt :)

    Er veldig interessert i akterstaget deres - hvor mye betalte dere ca, og kan man montere det der man er?

    Tar gjerne imot en bedre versjon av tegningen over det.

    http://solbaaten.blogspot.no/2011/04/bytte-av-akterstag.html

    mvh
    Atle S
    atlestor@hotmail.com

    SvarSlett
  2. Hei, har du et HD bilde av tegningen av det nye akterstaget? Tenker på å oppgradere.
    På forhånd takk, geir.rudolfsen@uit.on

    SvarSlett